poniedziałek, 5 maja 2014

Kartoflanka z ryżem dla maluszka



Witajcie Kochani!

Jak minęła Wam majówka? Pogoda dopisała grillowaniu?

Nas w tym roku ominęły te dni wolne,a weekend minął nam na czekaniu na niedzielna wizytę u pediatry. Było trochę nerwów,ale miejmy nadzieję,że już będzie lepiej.

 Żegnamy się jednak z nabiałem i warzywami z karotenem,choć na jakiś czas.

 Za to w Anglii dziś jest  dzień wolny od pracy. 
Dodajmy,że pogoda jak na razie dopisuje,więc jak tylko L zaliczy przedpołudniową drzemkę udajemy się na spacer.
W związku,że ostatnie dni minęły nam pod znakiem wysypki L i szukania nowych przepisów. 
Dlatego dziś najnowszy,wypróbowany już przepis na...



Kartoflankę z ryżem 

składniki:

10dag cielęciny z kością (ja użyłam cielęciny bez kości)
szczypta tymianku
szczypta kminku,
szczypta imbiru
1 ziele angielskie
1/2 łyżeczki soli
1-2 gałązki pietruszki
szczypta bazylii
szczypta kurkumy
2 mniejsze marchewki
1 mała pietruszka
6-8 ziemniaków
2 łyżki ryżu
1 średnia cebula
1 mały ząbek czosnku
kawałek pora ok. 5-7cm
sok z cytryny
szczypta majeranku
oliwa z oliwek,lub ociupinka  masła
szczypta pieprzu czarnego



wykonanie:

Do litra wrzącej wody (ja zagotowałam ponad litr,żeby zupki wyszło więcej) dodajemy szczyptę tymianku ,szczyptę kminku, cielęcinę, szczyptę imbiru, 1 ziele angielskie i 1/2 łyżeczkę soli.

Gotujemy 1,5h( jeśli mamy cielęcinę z kością).
Mając cielęcinę bez kości gotujemy 20-30min.

Następnie dodajemy: 1-2 gałązki pietruszki, szczyptę bazylii, szczyptę kurkumy. 
Obieramy, kroimy na kilka mniejszych części i dodajemy 2 mniejsze marchewki, 1 malutką pietruszkę, 6-8 ziemniaków.
Następnie dokładamy 2 łyżki ryżu i kawałek pora pokrojonego w talarki. 1 średnią cebulę,1 mały ząbek czosnku obieramy,kroimy i dodajemy do zupy.

Gotujemy 1 godzinę.

Tak przygotowaną zupkę miksujemy (lub rozgniatamy widelcem w zależności od ilości posiadanych przez nasze dziecko zębów).

Na koniec możemy doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą majeranku, ociupinką masła lub oliwy z oliwek, szczyptą pieprzu czarnego.



Smacznego!


:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz